Här finner ni information om åtelkameror och hur dessa är uppbyggda och fungerar!
Bushnell |
Covert |
Leupold |
Simmons |
Funktion
Åtelkameror kan användas för att fånga naturbilder på vilt vid åtel, eller fota vid en fågelholk eller liknande. I praktiken fungerar en åtelkamera som en vanlig kamera när den tar bilder, men har också en inbyggd IR-lampa för nattbilder (i svart/vitt). Denna IR-lampa består i allmänhet av LED dioder och är ibland osynlig för blotta ögat för att göra kameran så svår att detektera som möjligt. Kameror med osynlig IR-lampa, tex. ”Covert Special Ops”, ”Bushnell Trophy Cam HD”, lämpar sig därför utmärkt för bevakning av egendom och privat mark. En osynlig IR-lampa avger inget synligt ljus utan IR-ljuset ligger på en våglängd högre än vad människan kan uppfatta. De flesta kameror är ljudlösa och lätta att dölja och montera. Ofta följer det med en rem för montering runt en trädstam eller stolpe, batterier ingår normalt ej, minneskort får man ibland med på köpet.
Bilder via MMS
Vissa åtelkameror kan skicka bilder via MMS, e-post. Dessa är särskilt lämpade för bevakning av tex. en sommarstuga eller egendom, man får då direkt ett MMS till angivet mobilnummer då kameran tagit en bild. Bilder kan även skickas via e-post med GPRS funktion, vilket kan vara en billigare lösning om många kort tas. SIM-kort köpes i mobilbutiken och det funkar bra med ett kontantkort. En mycket gedigen åtelkamera som vi säljer med MMS funktion är ”Covert Special Ops Code Black”, en av dom bättre kamerorna på marknaden, mycket pålitlig och många inställningsmöjligheter, bra manual och enkel att ställa in.
Batteritid & Stöldskydd
Normal batteritid för en åtelkamera som tar upp till 12 batterier är ca 6 månader eller mer, det är dock avgörande hur många bilder som tas, samt kvaliten på batterierna och väderförhållanden (kallt väder tenderar att dra ut batterierna snabbare). I de flesta åtelkameror kan man välja mellan att installera 4-12 batterier, i regel vanliga AA 1.5V alkaliska. Det fungerar oftast med uppladdningsbara också, men det är viktigt att man kontrollerar så att spänningen stämmer överens med vad kameran klarar. Lösenordsskydd (stöldskydd) har de flesta kameror som man kan programmera in vid setup’en, det gör kameran obrukbar om någon stjäl den, glömmer man lösenordet på sin egen kamera med installerat lösenordsskydd så måste åtelkameran i regel skickas till tillverkaren för upplåsning, denna funktion skall således brukas med försiktighet. Det bästa sättet att undvika stöld och skadegörelse på åtelkamera är att gömma den.